>

5393 Sayılı Belediye Kanunu Test-1




1- 5393 Sayılı Belediye Kanununa göre aşağıdakilerden hangisi belediyenin organlarını ifade eder?

a) Belediye Meclisi ve Belediye Başkanı

b) Belediye Meclisi ve Belediye Encümeni

c) Belediye Başkanı, Belediye Encümeni ve Belediye Meclisi

d) Belediye Başkanı ve Belediye Encümeni


                                                             

2-5393 Sayılı Belediye Kanununa göre nüfusu kaç bin ve üzerinde olan yerleşim birimlerinde belediye kurulabilir? 

a) 2.000

b) 3.000

c) 4.000

d) 5.000

                                                             

3-5393 Sayılı Belediye Kanununa göre İçme ve kullanma suyu havzaları ile sit ve diğer koruma alanlarında ve meskûn sahası kurulu bir belediyenin sınırlarına kaç metreden daha yakın olan yerleşim yerlerinde belediye kurulamaz? 

a) 5.000

b) 7.000

c) 10.000

d) 12.000

                                                             

4- 5393 Sayılı Belediye Kanununa göre Köylerin veya muhtelif köy kısımlarının birleşerek belediye kurabilmeleri için meskûn sahalarının, merkez kabul edilecek yerleşim yerinin meskûn sahasına azami kaç metre mesafede bulunması ve nüfusları toplamının ne kadar ve üzerinde olması gerekir? 

a) 5.000 metre - 10.000 nüfus

b) 3.000 metre - 5.000 nüfus 

c) 5.000 metre - 5.000 nüfus

d) 7.000 metre - 6.000 nüfus

                                                             

5- 5393 Sayılı Belediye Kanununa göre Bir veya birden fazla köyün köy ihtiyar meclisinin kararı veya seçmenlerinin en az yarısından bir fazlasının mahallin en büyük mülkî idare amirine yazılı başvurusu ya da valinin kendiliğinden buna gerek görmesi durumunda, valinin bildirimi üzerine, mahallî seçim kurulları, kaç gün içinde köyde veya köy kısımlarında kayıtlı seçmenlerin oylarını alır ve sonucu bir tutanakla valiliğe bildirir?

a) 7 gün

b) 10 gün 

c) 15 gün

d) 30 gün

                                                             

6- 5393 Sayılı Belediye Kanununa göre tutanakla valiliğe bildirilen işlem dosyası valinin görüşüyle birlikte nereye gönderilir ve hangisinin görüşü alınarak müşterek kararname ile o yerde belediye kurulur? 

a) İçişleri Bakanlığına - İçişleri Bakanının

b) İçişleri Bakanlığına - Danıştayın 

c) Danıştaya - İçişleri Bakanlığının

d) Danıştaya - Başbakanlığın

                                                             

7- 5393 Sayılı Belediye Kanununa göre Yeni kurulan bir belediyenin sınırları, kuruluşu izleyen kaç içinde tespit edilir? 

a) 1 ay

b) 2 ay 

c) 3 ay

d) 6 ay

                                                             

8- 5393 Sayılı Belediye Kanununa göre Yeni kurulan bir belediyenin sınırlarının tespiti ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

a) Eskiden beri o yerleşim yerine ait sayılan tarla, bağ, bahçe, çayır, mera, otlak, yaylak,zeytinlik, palamutluk, fundalık gibi yerler ile kumsal ve plajlar belediye sınırı içine alınır.

b) Belediye sınırlarını dere, tepe, yol gibi belirli ve sabit noktalardan geçirmek esastır. Bunun mümkün olmaması durumunda, sınır düz olarak çizilir ve işaretlerle belirtilir. 

c) Belediyenin sınırları içinde kalan ve eskiden beri komşu belde veya köy halkı tarafından yararlanılan yayla, çayır, mera, koru, kaynak ve mesirelik gibi yerlerden geleneksel yararlanma hakları devam etmez ve bu haklar ile ilgili sınır kâğıdına şerh konulur.

d)  Çizilen sınırların geçtiği yerlerin bilinen adları sınır kâğıdına yazılır. Ayrıca yetkili fen elemanı tarafından düzenlenen kroki sınır tespit tutanağına eklenir.

                                                             

9- 5393 Sayılı Belediye Kanununa göre Belediye sınırları hangisinin onayı ile kesinleşir?

a) Kaymakam

b) Belediye Başkanı 

c) Vali

d) İçişleri Bakanı

                                                             

10- 5393 Sayılı Belediye Kanununa göre Kesinleşen sınırlar zorunlu nedenler olmadıkça kaç yıl değiştirilemez?

a) 3 yıl

b) 5 yıl

c) 10 yıl

d) 15 yıl


                  
                                               
                                                             





5393 Sayılı Belediye Kanunu Test-1

 Cevap Anahtarı



1-C

2-D

3-A

4-C

5-C

6-B

7-D

8-C

9-C

10-B





Etiket: İçişleri Bakanlığı Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık Konu Anlatımlı Soru Bankası 2018, İçişleri Bakanlığı Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık Konu Anlatımlı Soru Bankası 2018, içişleri bakanlığı, Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık , gys, 2018 görevde yükselme, içişleri bakanlığı sınavı, şube müdürü, 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü, İl Yazı İşleri Müdürü, İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü, İl Mahalli İdareler Müdürü, 2019 gys, gys kitapları,içişleri bakanlığı gys,içişleri gys,içişleri bakanlığı 2018 gys,2018 içişleri gys kitabı,görevde yükselme,gys içişleri bakanlığı,gys içişleri 2018,şef ve memur görevde yükselme sınavı, İçişleri Bakanlığı GYS, İçişleri Bakanlığı Şef GYS, İçişleri Bakanlığı Görevde Yükselme Sınavı, İçişleri gys kitabı, İçişleri gys kitapları, İçişleri Bakanlığı data şeflik, içişleri bakanlığı gys şef kitabı, 2018 görevde yükselme sınavı, 2018 gys çalışma soruları, anayasa gys soru cevap, gys sorular, gys şef, gys test, içişleri bakanlığı görevde yükselme, içişleri gys, sağlık gys, sınav, görevde yükselme deneme testleri, görevde yükselme sınav soruları,görevde yükselme soru bankası pdf, görevde yükselme deneme sınavı pdf,
Paylaş:

15 yorum:

Sohbeti Aç
1
_
Görevde Yükselme Sınavlarını ziyaret ettiğiniz için teşekkürler!

Başlat

SON PAYLAŞILAN GÖNDERİ

Öne Çıkan Gönderiler

Yorumlar