>

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu Test-2




1-Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

a) Kurul Başkanı, kurul üyelerince kendi aralarından seçilir.Kurul, en az ayda bir defa veya ihtiyaç duyulduğu her zaman Başkanın çağrısı üzerine toplanır.

b) Kurul üyelerinin görev süreleri dört yıldır. Görev süresi sona erenler yeniden seçilebilirler.

c) Kurul üyelerine 10.2.1954 tarihli ve 6245 sayılı Harcırah Kanunu hükümleri saklı kalmak kaydıyla fiilen görev yaptıkları her gün için (3000) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda huzur hakkı ödenir. Bu ödemelerde damga vergisi hariç herhangi bir kesinti yapılmaz. Bir ayda fiilen görev yapılan gün sayısının üçü aşması halinde, aşan günler için huzur hakkı ödenmez.

d) Kurulun sekretarya hizmetleri Başbakanlık tarafından yerine getirilir. Kurulun görev ve çalışmalarına ilişkin esas ve usuller Başbakanlıkça hazırlanarak yürürlüğe konulacak bir yönetmelikle düzenlenir.

                                                             

2-Bilgi Edinme Hakkının Sınırları ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

a) Yargı denetimi dışında kalan idarî işlemlerden kişinin çalışma hayatını ve mesleki onurunu etkileyecek nitelikte olanlar, bu Kanun kapsamına dahildir. Bu şekilde sağlanan bilgi edinme hakkı işlemin yargı denetimine açılması sonucunu doğurur.

b) Açıklanması hâlinde Devletin emniyetine, dış ilişkilerine, millî savunmasına ve millî güvenliğine açıkça zarar verecek ve niteliği itibarıyla Devlet sırrı olan gizlilik dereceli bilgi veya belgeler, bilgi edinme hakkı kapsamı dışındadır.

c) Açıklanması ya da zamanından önce açıklanması hâlinde, ülkenin ekonomik çıkarlarına zarar verecek veya haksız rekabet ve kazanca sebep olacak bilgi veya belgeler, bu Kanun kapsamı içindedir.

d) Sivil ve askerî istihbarat birimlerinin görev ve faaliyetlerine ilişkin bilgi veya belgeler, bu Kanun kapsamı içindedir. Ancak, bu bilgi ve belgeler kişilerin çalışma hayatını ve meslek onurunu etkileyecek nitelikte ise, istihbarata ilişkin bilgi ve belgeler bilgi edinme hakkı kapsamı dışındadır.

                                                             

3-İdarî soruşturmaya ilişkin bilgi veya belgeler ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

a) Kurum ve kuruluşların yetkili birimlerince yürütülen idarî soruşturmalarla ilgili olup, açıklanması veya zamanından önce açıklanması hâlinde; Kişilerin özel hayatına açıkça haksız müdahale sonucunu doğuracak Bilgi veya belgeler, bu Kanun kapsamı dışındadır.

b) Kurum ve kuruluşların yetkili birimlerince yürütülen idarî soruşturmalarla ilgili olup, açıklanması veya zamanından önce açıklanması hâlinde; Kişilerin veya soruşturmayı yürüten görevlilerin hayatını ya da güvenliğini tehlikeye sokacak, Bilgi veya belgeler, bu Kanun kapsamı dışındadır.

c) Kurum ve kuruluşların yetkili birimlerince yürütülen idarî soruşturmalarla ilgili olup, açıklanması veya zamanından önce açıklanması hâlinde; Soruşturmanın güvenliğini tehlikeye düşürecek, Bilgi veya belgeler, bu Kanun kapsamı dışındadır.

d) Kurum ve kuruluşların yetkili birimlerince yürütülen idarî soruşturmalarla ilgili olup, açıklanması veya zamanından önce açıklanması hâlinde; Suç işlenmesine yol açacak Bilgi veya belgeler, bu Kanun kapsamı dışındadır.

                                                             

4-Adlî soruşturma ve kovuşturmaya ilişkin bilgi veya belgeler ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

a) Açıklanması veya zamanından önce açıklanması hâlinde; Yargılama görevinin gereğince yerine getirilmesini engelleyecek Nitelikteki bilgi veya belgeler, bu Kanun kapsamı dışındadır.

b) Açıklanması veya zamanından önce açıklanması hâlinde; Hakkında dava açılmış bir kişinin adil yargılanma hakkını ihlâl edecek Nitelikteki bilgi veya belgeler, bu Kanun kapsamı dışındadır.

c) Açıklanması veya zamanından önce açıklanması hâlinde; Suçların önlenmesi ve soruşturulması ya da suçluların kanunî yollarla yakalanıp kovuşturulmasını tehlikeye düşürecek, Nitelikteki bilgi veya belgeler, bu Kanun kapsamı dışındadır.

d) Açıklanması veya zamanından önce açıklanması hâlinde; Gizli kalması gereken bilgi kaynağının açığa çıkmasına neden olacak veya soruşturma ile ilgili benzeri bilgi ve bilgi kaynaklarının temin edilmesini güçleştirecek Nitelikteki bilgi veya belgeler, bu Kanun kapsamı dışındadır.

                                                             

5-Kişinin izin verdiği hâller saklı kalmak üzere, özel hayatın gizliliği kapsamında, açıklanması hâlinde kişinin sağlık bilgileri ile özel ve aile hayatına, şeref ve haysiyetine, meslekî ve ekonomik değerlerine haksız müdahale oluşturacak bilgi veya belgeler, bilgi edinme hakkı kapsamı dışındadır. Kamu yararının gerektirdiği hâllerde, kişisel bilgi veya belgeler, kurum ve kuruluşlar tarafından, ilgili kişiye en az kaç gün önceden haber verilerek yazılı rızası alınmak koşuluyla açıklanabilir?

a) 3 gün

b) 5 gün

c) 7 gün

d) 10 gün

                                                             

6-4982 sayılı Bilgi Edinme Kanununa göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

a) Haberleşmenin gizliliği esasını ihlâl edecek bilgi veya belgeler, bu Kanun kapsamı dışındadır.

b) Kanunlarda ticarî sır olarak nitelenen bilgi veya belgeler ile, kurum ve kuruluşlar tarafından gerçek veya tüzel kişilerden gizli kalması kaydıyla sağlanan ticarî ve malî bilgiler, bu Kanun kapsamı dışındadır.

c) Fikir ve sanat eserlerine ilişkin olarak yapılacak bilgi edinme başvuruları hakkında ilgili kanun hükümleri uygulanır.

d) Kurum ve kuruluşların, kamuoyunu ilgilendirmeyen ve sadece kendi personeli ile kurum içi uygulamalarına ilişkin düzenlemeler hakkındaki bilgi veya belgeler, bilgi edinme hakkının kapsamı
içindedir. Ancak, söz konusu düzenlemeden etkilenen kurum çalışanlarının bilgi edinme hakları saklıdır.

                                                             

7-4982 sayılı Bilgi Edinme Kanununa göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

a) Kurum ve kuruluşların faaliyetlerini yürütmek üzere, elde ettikleri görüş, bilgi notu, teklif ve tavsiye niteliğindeki bilgi veya belgeler, kurum ve kuruluş tarafından aksi kararlaştırılmadıkça bilgi edinme hakkı kapsamındadır.

b) Bilimsel, kültürel, istatistik, teknik, tıbbî, malî, hukukî ve benzeri uzmanlık alanlarında yasal olarak görüş verme yükümlülüğü bulunan kişi, birim ya da kurumların görüşleri, kurum ve kuruluşların alacakları kararlara esas teşkil etmesi kaydıyla bilgi edinme istemlerine açıktır.

c) Tavsiye ve mütalaa talepleri bu Kanun kapsamı içindedir.

d) Gizliliği kaldırılmış olan bilgi veya belgeler, bu Kanunda belirtilen diğer istisnalar kapsamına girmiyor ise, bilgi edinme başvurularına açık hâle gelir.

                                                             

8-Kurum ve kuruluşlar, bir önceki yıla ait olmak üzere;

a) Kendilerine yapılan bilgi edinme başvurularının sayısını,

b) Olumlu cevaplanarak bilgi veya belgelere erişim sağlanan başvuru sayısını,

c) Reddedilen başvuru sayısı ve bunların dağılımını gösterir istatistik bilgileri,

d) Gizli ya da sır niteliğindeki bilgiler çıkarılarak ya da bu nitelikteki bilgiler ayrılarak bilgi veya belgelere erişim sağlanan başvuru sayısını,

e) Başvurunun reddedilmesi üzerine itiraz edilen başvuru sayısı ile bunların sonuçlarını,

Gösterir bir rapor hazırlayarak, bu raporları her yıl hangi ayının sonuna kadar Bilgi Edinme Değerlendirme Kuruluna gönderirler?
Kurul, hazırlayacağı genel raporu, söz konusu kurum ve kuruluşların raporları ile birlikte her yıl hangi ayın sonuna kadar Türkiye Büyük Millet Meclisine gönderir. Bu raporlar takip eden kaç ay içinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığınca kamuoyuna açıklanır?

a) Şubat – Mart – 1 ay

b) Ocak – Mart – 2 ay

c) Şubat – Nisan – 2 ay

d) Ekim – Aralık – 1 ay


                                                             

9-4982 sayılı Bilgi Edinme Kanunu’nu hangisi yürütür?

a) Başbakanlık

b) İçişleri Bakanlığı

c) Bakanlar Kurulu

d) Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı ve Bakanlar Kurulu


                  
                                               
                                                             





4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu Test-2

 Cevap Anahtarı



1-C

2-B

3-D

4-D

5-C

6-D

7-C

8-C

9-C





Etiket: İçişleri Bakanlığı Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık Konu Anlatımlı Soru Bankası 2018, İçişleri Bakanlığı Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık Konu Anlatımlı Soru Bankası 2018, içişleri bakanlığı, Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık , gys, 2018 görevde yükselme, içişleri bakanlığı sınavı, şube müdürü, 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü, İl Yazı İşleri Müdürü, İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü, İl Mahalli İdareler Müdürü, 2019 gys, gys kitapları,içişleri bakanlığı gys,içişleri gys,içişleri bakanlığı 2018 gys,2018 içişleri gys kitabı,görevde yükselme,gys içişleri bakanlığı,gys içişleri 2018,şef ve memur görevde yükselme sınavı, İçişleri Bakanlığı GYS, İçişleri Bakanlığı Şef GYS, İçişleri Bakanlığı Görevde Yükselme Sınavı, İçişleri gys kitabı, İçişleri gys kitapları, İçişleri Bakanlığı data şeflik, içişleri bakanlığı gys şef kitabı, 2018 görevde yükselme sınavı, 2018 gys çalışma soruları, anayasa gys soru cevap, gys sorular, gys şef, gys test, içişleri bakanlığı görevde yükselme, içişleri gys, sağlık gys, sınav, görevde yükselme deneme testleri, görevde yükselme sınav soruları,görevde yükselme soru bankası pdf, görevde yükselme deneme sınavı pdf,
Paylaş:

0 yorum:

Yorum Gönder

Sohbeti Aç
1
_
Görevde Yükselme Sınavlarını ziyaret ettiğiniz için teşekkürler!

Başlat

SON PAYLAŞILAN GÖNDERİ

Öne Çıkan Gönderiler

Yorumlar