>

Valilik ve Kaymakamlık Birimleri Teşkilat, Görev ve Çalışma Yönetmeliği Test-6






1- “Birime gelen herhangi bir evraka ait ana dosyanın bir başka birimde, ayrı bir kişi veya yerde ve benzeri bulunması ve o sırada geri alınmasının mümkün olmaması halinde açılacak dosyanın adıdır.” Hangisinin tanımıdır?

a) Geçici dosya

b) Geçici evrak

c) Geçici tali dosya

d) Geçici klasör

                                                             

2-Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

a) Birimlerin görevleri ile ilgili evrak Standart Dosya Planına göre ana dosyalara konulur.

b) Gelen evrak, birden fazla dosya ile ilişkili ise bütün dosyalara fotokopi çekilmek kaydıyla konulur.

c) Bir birimin, işlemlerini üstlenip üstlenmemesi henüz belirgin hale gelmemiş konuları kapsayan evrak, beklemeli evrak sayılır. Bunlardan birime ait oldukları kabul edilenler, konuları ile bağlantılı açılmış veya açılacak dosyaya konulur.

d) Görevliler tarafından, evrak kendilerinde kalmak üzere, özel dosya açılmaması esastır. Ancak vali, vali yardımcıları, kaymakamlar, il hukuk işleri müdürleri, özel kalem müdürleri ve valilerin yetki vereceği birim müdürleri hizmetin gerektirdiği hallerde özel dosya açabilir ve işlemleri bu dosyadan izleyip sonuçlandırabilir.

                                                             

3-Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

a) İşlemleri yapmakla görevli kişi dosyalamadan sorumlu memurdan ilgili dosyayı yazılı bir dilekçe ile isteyebilir.

b) Zorunlu hallerde sorumlusunun bilgisi olmadan dosyayı almak durumunda kalan görevli dosya memuruna en kısa zamanda bilgi verir.

c) Alınan dosya, işlemi biter bitmez görevlisine iade edilir.

d) Dosyalamadan sorumlu görevli tarafından gerekli görülen hallerde işleme verilen dosya; numarası, konusu, verildiği görevlinin adı ve unvanı ve veriliş tarihi bir karta yazılmak suretiyle izlenir.

                                                             

4- Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

a) Kural olarak evrak, dosyası ile birlikte işleme verilir ve alınır, dosyasından ayrılmaz. Evrakın dosyasından çıkarılmasının zorunlu olduğu hallerde, dosyasındaki yerine, evrakın geldiği veya gittiği yeri, verildiği kişiyi, tarihini, sayısını, konusunu ve belli ise geri verileceği tarihi belirten bir ilgi fişi konulur.

b) Valilik ve kaymakamlık birimlerinde dosyalar, görevli memurun sorumluluğundadır ve ondan habersiz alınamaz. Zorunlu hallerde ise dosyanın yerine alındığına dair bir işaret konulur.

c) Evrak veya dosyanın kurum dışına çıkarılması ilke olarak yasaktır. Vali, vali yardımcısı, kaymakam, müdür, şifre memuru gibi görevlilerin, hizmetin gerektirdiği hallerde, kurum dışına evrak götürmek zorunda kalmaları halinde en kısa sürede bu evrak veya dosya ilgili memuruna geri verilir.

d) Gizlilik dereceli ve muhafazası özel mevzuatı ile kurallara bağlanmış evrakın, gizli evrak için konulmuş esaslar içinde yangına, tabii afetlere, hırsızlığa karşı korunacak biçimde saklanmasından dosyalama memuru ile varsa o gizli evrakı muhafaza ile özel olarak görevlendirilmiş kişiler ortaklaşa sorumludur.

                                                             

5-Kurul ve komisyonların toplanması ile ilgili hangisi yanlıştır?

a) İşlemleri, valilik ve kaymakamlık birimlerini ilgilendiren kurul veya komisyonlar; Özel mevzuatında belirtilmişse belirtilen zaman ve sürede, toplanır.

b) İşlemleri, valilik ve kaymakamlık birimlerini ilgilendiren kurul veya komisyonlar; Özel mevzuatında belirtilmemişse kurul veya komisyonun tespit edeceği zaman veya sürede, toplanır.

c) İşlemleri, valilik ve kaymakamlık birimlerini ilgilendiren kurul veya komisyonlar; Özel mevzuatında engelleyici bir hüküm yoksa Başkanın çağrısı üzerine olağanüstü olarak, toplanır.

d) Kurul veya komisyonlar, raportörce belirlenen gündem uyarınca toplanır.

                                                             

6- Kararların alınması ile ilgili hangisi yanlıştır?

a) Kurullar, özel mevzuatında ayrıca bir hüküm yoksa üyelerinin yarısından fazlasının katılımıyla toplanır ve kararlar mevcut üyelerin çoğunluğu ile alınır. Toplantıda bulunmayan üyelerin özürleri karar tutanağında belirtilir.

b) Çoğunluk kararına aykırı görüşte olan üyelerin karşı oy gerekçeleri karar altında özet olarak gösterilir.

c) Toplantıları başkan açar ve kapatır. Oylamada eşitlik olursa başkanın bulunduğu taraf çoğunluk sayılır.

d) Üzerinde görüşme yapılan dosya hakkında kesin karar verilmesine imkân vermeyen eksiklikler söz konusu ise eksikliklerin tamamlanması için bir sonraki toplantıya kadar süre verilir. Ara kararı doğrultusunda eksiği tamamlanan dosya kurulda yeniden görüşülerek karara bağlanır.

                                                             

7- Kurulların sekreterya hizmetleri ile ilgili hangisi yanlıştır?

a) İşlemleri valilik veya kaymakamlık birimlerini ilgilendiren kurul veya komisyonların sekretarya hizmetleri ilgili birimince yürütülür.

b) Kurulda ancak, başkanlıkça havale edilmiş konular görüşülebilir.

c) Başkanlığını vali, vali yardımcısı veya kaymakamın yaptığı ve sekretarya hizmetleri valilik ve kaymakamlık birimleri dışındaki kuruluşlarca yürütülen kurullarda alınan kararların birer sureti, karar tarihini takip eden en geç 5 gün içinde valilik veya kaymakamlığa gönderilir. Kararların bir sureti İçişleri Bakanlığı Standart Dosya Planında valilik ve kaymakamlık bölümü altındaki kararlar ile ilgili işler konu kodlu dosyada muhafaza edilir.

d) Kurulca, mevzuatta toplanması öngörülen toplantı zamanında, görüşülecek herhangi bir konu yoksa toplantı yapılmaz; ancak durum sekretarya görevlileri tarafından elektronik ortamda düzenlenen karar defterinde belirtilir ve çıktısı alınarak başkan tarafından imzalanır.

                                                             

8- Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

a) Çeşitli kanunlarla il ve ilçe idare kurullarına görev olarak verilen konulara ait olup kurullara havale edilen evrakın kaydı, verilen kararın özetinin tespiti ve daha sonra gördüğü işlemlerin sonucunun bir arada görülmesini sağlamak üzere, idare kurulu biriminde elektronik ortamda İdare Kurulu Karar Özetleri Defteri tutulur.

b) Alınan kararlar bu deftere elektronik ortamda işlenir ve çıktısı alındıktan sonra sadece başkan tarafından imzalanır. İmza işleri toplantı ve karar tarihinden itibaren en kısa zamanda tamamlanır ve çıktılar dosyalanır.

c) Özetleri deftere işlenmiş olan kararlar, gerekçeli asıl kararlar olarak elektronik ortamda yeterli sayıda çıktısı alınarak başkan ve üyelere ayrıca imzalattırılır.

d) Gerekçeli bu kararların imzalı asılları numara sırasıyla dizilir, ayrı bir dosyaya konur ve bu dosyalar klasörlerde muhafaza edilir. Kararların diğer örnekleri dosyalara bağlanarak işleme konulur.

                                                             

9- Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

a) 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun gereğince verilen kararlar, Ön İnceleme Karar Özetleri Defterine elektronik ortamda kaydedilir. Kararların birer örneği bu Yönetmeliğin 63 üncü maddesinde belirtilen şekilde muhafaza edilir.

b) 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu uyarınca verilen kararlar, Akademik Personel Haricinde Kalan Üniversite Personelinin Yargılanması Hakkında Karar Özetleri Defterine elektronik ortamda kaydedilir.

c) 2547 ve 4483 ile ilgili verilen kararlar ilgili memurun özlük dosyasına konulmak üzere Bakanlığa gönderilir.

d) Yargı mercilerine tevdi edilen dosyalar hakkında verilen kesin kararlar da izlenerek, deftere elektronik ortamda işlenir ve ilgili görevlinin özlük dosyasına konulmak üzere kurumuna gönderilir.

                                                             

10- Vali ve kaymakamlarca verilen araştırma, inceleme ve soruşturma emirlerinin takibi için hangi defter tutulur?

a) Araştırma, inceleme ve soruşturma emirleri takip defteri

b) İl disiplin kurulu karar özetleri defteri

c) İdare kurulu karar özetleri defteri

d) Öninceleme karar özetleri defteri


                 
                                               
                                                             





Valilik ve Kaymakamlık Birimleri Teşkilat, Görev ve Çalışma Yönetmeliği

 Test-6

 Cevap Anahtarı



1-A

2-B

3-A

4-B

5-D

6-D

7-C

8-B

9-C

10-A






Etiket: İçişleri Bakanlığı Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık Konu Anlatımlı Soru Bankası 2018, İçişleri Bakanlığı Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık Konu Anlatımlı Soru Bankası 2018, içişleri bakanlığı, Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık , gys, 2018 görevde yükselme, içişleri bakanlığı sınavı, şube müdürü, 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü, İl Yazı İşleri Müdürü, İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü, İl Mahalli İdareler Müdürü, 2019 gys, gys kitapları,içişleri bakanlığı gys,içişleri gys,içişleri bakanlığı 2018 gys,2018 içişleri gys kitabı,görevde yükselme,gys içişleri bakanlığı,gys içişleri 2018,şef ve memur görevde yükselme sınavı, İçişleri Bakanlığı GYS, İçişleri Bakanlığı Şef GYS, İçişleri Bakanlığı Görevde Yükselme Sınavı, İçişleri gys kitabı, İçişleri gys kitapları, İçişleri Bakanlığı data şeflik, içişleri bakanlığı gys şef kitabı, 2018 görevde yükselme sınavı, 2018 gys çalışma soruları, anayasa gys soru cevap, gys sorular, gys şef, gys test, içişleri bakanlığı görevde yükselme, içişleri gys, sağlık gys, sınav, görevde yükselme deneme testleri, görevde yükselme sınav soruları,görevde yükselme soru bankası pdf, görevde yükselme deneme sınavı pdf,
Paylaş:

0 yorum:

Yorum Gönder

Sohbeti Aç
1
_
Görevde Yükselme Sınavlarını ziyaret ettiğiniz için teşekkürler!

Başlat

SON PAYLAŞILAN GÖNDERİ

Öne Çıkan Gönderiler

Yorumlar