>

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu Test-11





1-657 sayılı DMK’nın 68/B maddesine göre, sınıfların 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelerindeki kadrolarına, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağıdaki derecelerden atama yapılabilmesi için 3 üncü ve 4 üncü dereceli kadrolar için en az kaç yıl hizmetinin bulunması ve yükseköğrenim görmüş olması şarttır?

a) 8 yıl

b) 10 yıl

c) 12 yıl

d) 15 yıl

                                                             

2-657 sayılı DMK’nın 68/B maddesine göre, sınıfların 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelerindeki kadrolarına, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağıdaki derecelerden atama yapılabilmesi için belirtilen derecelerden birine sahip ancak yükseköğrenim görmeyenlerin hizmet şartlarına kaç yıl eklenir?

a) 1 yıl

b) 2 yıl

c) 3 yıl

d) 4 yıl

                                                             

3-Kurumlar, Eğitim ve Öğretim, Sağlık ve Yardımcı Sağlık ve Teknik Hizmetler Sınıflarına dahil memurlardan, kariyerlerinden yararlanmak istediklerini hangi dereceler arasındaki idari görevlere ait olup kazanılmış hak derecelerinin iki altındaki derecelerden tesbit ve ihdas edilmiş kadrolara atayabilirler?

a) 3-5

b) 4-6

c) 2-4

d) 1-3

                                                             

4-Yeniden veya yer değiştirme suretiyle yapılacak atamalarda; aile birimini muhafaza etmek bakımından kurumlar arasında gerekli koordinasyon sağlanarak memur olan diğer eşin de isteği halinde ataması, atamaya tabi tutulan memurun atandığı yere 74 ve 76 ncı maddelerde belirtilen esaslar çerçevesinde yapılır. Yer değiştirme suretiyle atanmaya tabi memurun atandığı yerde eşinin atanacağı teşkilatın bulunmaması ya da teşkilatı olmakla birlikte niteliğine uygun münhal bir görev bulunmaması ve ilgilinin de talebi halinde, bu personele eşinin görev süresi ile sınırlı olmak üzere aşağıdaki şartlarda izin verilebilir.
Bu suretle izin verilenlere, aylık ve diğer ödemelerine karşılık olarak, aylık (taban ve kıdem aylığı dahil), ek gösterge, zam ve tazminatlarının kanuni kesintiler düşüldükten sonraki net miktarının kurumlarınca ödenmesi ile ilgili hangisi yanlıştır?

a) Olağanüstü Hal Bölgesine dahil illerle bu illere mücavir olarak belirlenen illerde görevli olanlara % 60'ı ödenir.

b) Kalkınmada 1 inci derecede öncelikli yörelerde görevli olanlara % 50'si ödenir.

c) Kalkınmada 2 nci derecede öncelikli yörelerde görevli olanlara % 25'i ödenir.

d) Kalkınmada 3 nci derecede öncelikli yörelerde görevli olanlara % 15'i ödenir.

                                                             

5- 4. Sorudaki metne göre sayılanların kadroları eşlerinin görevlendirme süresiyle sınırlı olarak tutulur. Ancak, bu süre memuriyet boyunca kaç yılı hiçbir surette geçemez?

a) 3

b) 4

c) 5

d) 10

                                                             

6-Memurların atanamayacakları yerler ve bu yerlerdeki görevler ile kurumların özellik arz eden görevlerine atanabilmeleri için hangi kademelerde ne kadar hizmet etmeleri gerektiği ve yer değiştirme ile ilgili atama esasları hangisi tarafından hazırlanacak bir yönetmelikle belirlenir?

a) Bakanlar Kurulu

b) Devlet Personel Başkanlığı

c) İçişleri Bakanlığı

d) Maliye Bakanlığı

                                                             

7-657 sayılı DMK’nın 74 üncü maddesine göre Kazanılmış hak derecelerinin altındaki derecelere atanabilmeleri için atanacakları kadro derecesi ile kazanılmış hak dereceleri arasındaki farkın kaç dereceden çok olmaması ve memurların isteği de şarttır?

a) 2

b) 3

c) 4

d) 5

                                                             

8-Yabancı memleketlerin resmî kurumları veya uluslararası kuruluşlarda kurumlarının muvafakati ile görev alacak memurlara, ilgili Bakanın onayı ile (her üç yılda bir Bakan onayı yenilenmek kaydıyla) memuriyeti süresince yabancı memleketlerin resmî kurumlarında kaç yıla kadar aylıksız izin verilebilir?

a) 5 yıl

b) 8 yıl

c) 10 yıl

d) 21 yıl

                                                             

9-Yabancı memleketlerin resmî kurumları veya uluslararası kuruluşlarda kurumlarının muvafakati ile görev alacak memurlara,  ilgili Bakanın onayı ile (her üç yılda bir Bakan onayı yenilenmek kaydıyla) memuriyeti süresince uluslararası kuruluşlarda kaç yıla kadar aylıksız izin verilebilir?

a) 8 yıl

b) 10 yıl

c) 18 yıl

d) 21 yıl

                                                             

10-Engellilerin memurluğa alınma şartlarına, merkezi sınav ve yerleştirmenin yapılmasına, eğitim durumu ve engel grupları dikkate alınarak kura usulü ile yapılacak yerleştirmelere, engellilerin görevlerini yürütmelerinde hangi yardımcı araç ve gereçlerin kurumlarınca temin edileceğine, kamu kurum ve kuruluşlarınca engelli personel istihdamı ile ilgili istatistiksel verilerin bildirilmesine ilişkin usul ve esaslar ile diğer hususlar hangisinin görüşü alınarak Devlet Personel Başkanlığınca hazırlanacak yönetmelikle düzenlenir?

a) Özürlüler İdaresi Başkanlığı

b) Maliye Bakanlığı

c) Kalkınma Bakanlığı

d) İçişleri Bakanlığı



                    

                                               
                                                             





657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu Test-11

 Cevap Anahtarı






1-A
2-B
3-C
4-D
5-B
6-B
7-B
8-C
9-D
10-A


Paylaş:

0 yorum:

Yorum Gönder

Sohbeti Aç
1
_
Görevde Yükselme Sınavlarını ziyaret ettiğiniz için teşekkürler!

Başlat

SON PAYLAŞILAN GÖNDERİ

Öne Çıkan Gönderiler

Yorumlar