>

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu Test-12





1-Mesleklerine ait öğrenimini bitirerek Devlet memurluğuna alınmış ve asli memur olarak atanmış olanlardan mesleklerine ait hizmetlerde yetiştirilmek, eğitilmek, bilgilerini artırmak veya staj yapmak üzere dış memleketlere:
   1) Kurumlarınca açılacak seçme veya yarışma sınavlarında başarı gösterenlere,

  2) Dış burslara dayanılarak gönderilenlere, ne kadar süre ile ayrılma müsaadesi verilebilir? Bu süre en çok kaç kat uzatılabilir?

a) 2 yıla kadar ayrılma müsaadesi – 1 kat uzatma

b) 2 yıla kadar ayrılma müsaadesi – 2 kat uzatma

c) 3 yıla kadar ayrılma müsaadesi – 2 kat uzatma

d) 3 yıla kadar ayrılma müsaadesi – 1 kat uzatma

                                                             

2-657 sayılı DMK’nın 79 uncu maddesine göre Kadro karşılığı sözleşme ile istihdam edilenlerin sözleşmeleri devam eder ve (Şahsen özel burs sağlayan ve bu burstan istifade etmesi için kurumlarınca kendilerine maaşsız izin verilmesi uygun görülenler hariç) aylık ve diğer her türlü ödemeleri ile sözleşme ücretlerinin Kanuni kesintilerinden sonra kalan net tutarının % kaçını Kurumlarından alırlar?

a) %50

b) %60

c) %75

d) %80

                                                             

3-657 sayılı DMK’nın 79 uncu maddesine göre Bilgilerini artırmak için yabancı memlekete gönderilenler izin bitiminde yol süresi hariç kaç gün içinde görevlerine dönerler?

a) 7 gün

b) 10 gün

c) 15 gün

d) 30 gün

                                                             

4-657 sayılı DMK’nın 79 uncu maddesine göre kurumlarınca bilgilerini artırmak için yabancı memlekete gönderilenlerden uluslararası kuruluşlarda staj yapan ve çalışma esas ve usulleri ile misyon şeflikleriyle ilişkileri Devlet Personel Başkanlığının görüşü üzerine Dışişleri Bakanlığınca belirlenen memurlara, gittikleri ülkelerde sürekli görevle bulunan ve dokuzuncu derecenin birinci kademesinden aylık alan meslek memurlarına ödenmekte olan yurtdışı aylığı tutarı, diğerlerine bu tutarın kaçta kaçı ödenir?

a) 3/4

b) 3/5

c) 2/3

d) 2/4

                                                             

5-657 sayılı DMK’nın 79 uncu maddesine göre Bilgilerini artırmak için yabancı memlekete gönderilenlerden sürelerinin bitiminde görevlerine başlamayanlar çekilmiş sayılırlar. Bu suretle çekilmiş sayılanlar aylık ve yol giderleri de dahil olmak üzere kendilerine kurumlarca yapılmış bulunan bütün masrafları kaç kat olarak ödemeye mecburdurlar?

a) 1 kat

b) 2 kat

c) 3 kat

d) 4 kat

                                                             
6-657 sayılı DMK’nın 79 uncu maddesine göre Bilgilerini artırmak için yabancı memlekete gönderilenlerden görevlerine başlayıp da yükümlü bulundukları mecburi hizmetini bitirmeden ayrılanlar veya bir ceza sebebi ile memurluktan çıkarılmış olanlar mecburi hizmetlerinin eksik kalan kısmı ile orantılı miktarı kaç kat olarak ödemek zorundadırlar?

a) 1 kat

b) 2 kat

c) 3 kat

d) 4 kat

                                                             

7-657 sayılı DMK’nın 80 inci maddesine göre şahsen özel burs sağlayan ve bu burstan istifade etmesi için kendilerine maaşsız izin verilenler dışında her yıl yurt dışına gönderilebilecek Devlet memurlarının kurumlar itibarıyla sayıları, hangisinin uygun görüşü alınmak suretiyle hangisinin teklifi üzerine Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenir?

a) Devlet Personel Başkanlığının uygun görüşü Maliye Bakanlığının Teklifi

b) Maliye Bakanlığının Uygun Görüşü Dışişleri Bakanlığının Teklifi

c) Maliye Bakanlığının Uygun Görüşü Devlet Personel Başkanlığının Teklifi

d) Devlet Personel Başkanlığının Uygun Görüşü Dışişleri Bakanlığının Teklifi

                                                             

8-Devlet memuru iken muvazzaf askerlik hizmetini yapmak üzere silah altına alınanlardan askerlik görevini tamamlayıp memuriyete dönmek isteyenler, terhis tarihinden itibaren kaç gün içinde kurumlarına başvurmak ve kurumları da başvurma tarihinden itibaren azami kaç gün içinde ilgilileri göreve başlatmak zorundadırlar?

a) 15 gün – 30 gün

b) 30 gün – 30 gün

c) 15 gün - 15 gün

d) 30 gün – 15 gün

                                                             

9-657 sayılı DMK’nın 86 ncı maddesine göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

a) Memurların kanuni izin, geçici görev, disiplin cezası uygulaması veya görevden uzaklaştırma nedenleriyle işlerinden geçici olarak ayrılmaları halinde yerlerine kurum içinden veya diğer kurumlardan veya açıktan vekil atanabilir.

b) Bir görevin memurlar eliyle vekaleten yürütülmesi halinde aylıksız vekalet asıldır.

c) İlkokul öğretmenliği (Yaz tatili hariç), tabiplik, diş tabipliği, eczacılık, köy ve beldelerdeki ebelik ve hemşirelik, mühendis ve mimarlık, veterinerlik, vaizlik, Kur’an kursu öğreticiliği, imam-hatiplik ve müezzin-kayyımlığa ait boş kadrolara Maliye Bakanlığının izni (mahallî idarelerde izin şartı aranmaz) ile, açıktan vekil atanabilir.

d) Aynı kurumdan ayrılmalar dolayısiyle atanan vekil memurlara vekalet görevinin 2 aydan fazla devam eden süresi için, kurum dışından veya açıktan atananlarla kurum içinden ilkokul öğretmenliğine atanan öğretmenler ile veznedarlık görevine atananlara göreve başladıkları tarihten itibaren vekalet aylığı ödenir.

                                                             

10-Açıktan vekil olarak atananlara, bir yılda kaç günü geçmemek üzere çalıştıkları her ay için kaç gün yıllık izin verilir?

a) 20 günü geçmemek üzere – 2 gün

b) 30 günü geçmemek üzere – 3 gün

c) 10 günü geçmemek üzere – 1 gün

d) 30 günü geçmemek üzere – 4 gün


                    

                                               
                                                             





657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu Test-12

 Cevap Anahtarı






1-A
2-B
3-C
4-C
5-B
6-B
7-C
8-B
9-D
10-A


Paylaş:

0 yorum:

Yorum Gönder

Sohbeti Aç
1
_
Görevde Yükselme Sınavlarını ziyaret ettiğiniz için teşekkürler!

Başlat

SON PAYLAŞILAN GÖNDERİ

Öne Çıkan Gönderiler

Yorumlar